Kulinarne zmagania U-21
Grupa piłkarzy Liverpoolu U-21 przetestowała swoje kuchenne zdolności, podczas kulinarnego eventu w Rainhill High school. Podczas swojego pobytu w Akademii, młodzi zawodnicy są szkoleni w wielu dziedzinach życia, włączając zdolność przygotowania posiłku oraz utrzymywania zdrowej diety.
Ale który piłkarz najpilniej uważał na zajęciach z gotowania? Ekipa Liverpoolfc.com postanowiła to sprawdzić.
- Ma ktoś tarkę do sera? - Zabrzmiał znajomy głos, podczas gdy Adam Morgan przedzierał się przez zadymione, kuchenne pomieszczenie.
To była swoista walka z czasem i zegarem, którego wskazówki nad wyraz szybko zbliżały się do 'czwórki'. To właśnie do czwartej młodzi piłkarze musieli przygotować swoje popisowe potrawy.
Podzieleni na sześć par (Sama pracował w pojedynkę), młodzi The Reds rywalizowali ze sobą przez 40 minut, mając do dyspozycji świeże artykuły spożywcze i przyprawy, zamiast piłki i 2 bramek. Walczyli ze sobą o tytuł najlepszego kucharza Akademii.
Po jednej stronie sali Hiszpan Nacho wzlatywał na kulinarne wyżyny, nadziewając kurczaka serem i odpierając zarzuty o opieszałość słowami: 'To wymaga czasu, wy Anglicy nic nie wiecie o gotowaniu'.
Po przeciwnej stronie kuchni Jakub Sokolik i Krisztian Adorjan przygotowywali danie z makaronu, kurczaka, czosnku i przypraw, pracując w zupełnej ciszy, z niebywałą wręcz, zegarmistrzowską precyzją.
Jordon Ibe słuchał z zainteresowaniem, gdy Ryan McLaughlin projektował ich menu, zaś Brad Smith podglądał Villyana Bijeva, który wybierał przyprawy, niezbędne do przygotowania wołowiny i chilli samosas.
Craig Roddan był w parze z Morganem. Duet przygotowywał potrawę, którą nazwali 'Scouse Pasta Special', podczas gdy spokojni i zrelaksowani bramkarze Tyrell Belford i Jamie Stephens pichcili wołowinę i paszteciki z chili.
Stephen Sama był od początku nieugięty i zapewniał, iż jest na tyle doświadczonym kucharzem, że sam poradzi sobie bez problemu.
O czwartej, dyrektor Akademii - Frank McParland i John Pout - dyrektor szkoły Rainhill - weszli do kuchni, aby spróbować specjałów przygotowanych przez piłkarzy, a następnie wyłonić spośród nich zwycięzcę konkursu.
Po degustacji siedmiu potraw, podjęli jednogłośną decyzję. Wygrał duet Nacho - Henoc Mukendi.
Na drugim miejscu uplasowali się Sokolik i Adorjan, ze swoim makaronem i kurczakiem z czosnkiem i chili. Bijev i Smith zamknęli pierwszą trójkę najlepszych kucharzy The Reds.
Komentarze (3)