LIV
Liverpool
Towarzyski
24.07.2024
05:30
BET
Real Betis
 
Osób online 1836

Tuchel o sytuacji z Jamesem


Liverpool zremisował z Chelsea na Anfield 1:1, a kluczową akcją meczu było zatrzymanie piłki ręką na linii bramkowej przez Reece'a Jamesa. Anglik został za to wyrzucony z boiska i the Reds otrzymali rzut karny, który Mohamed Salah zamienił na bramkę.

Po meczu manager Chelsea nie miał wielkich pretensji do sędziego, chociaż przyznał, że rozczarowało go powierzchowne sprawdzenie sytuacji przez Anthony'ego Taylora.

- Podwójna kara dla zespołu jest zawsze bardzo trudna do pogodzenia i niejako ustawia mecz. Myślę jednak, że teraz przepisy mówią jasno. Jeśli sędzia uzna, że ręka uniemożliwia zdobycie bramki w sposób oczywisty to daje czerwień - powiedział Tuchel.

- Nie jestem fanem takich czerwonych kartek. Nie mówię tylko o naszych meczach, ale też jak oglądam jakieś spotkania w telewizji, ponieważ to ustawia mecz. Nikt nie chce oglądać czegoś takiego przez 45 minut, każdy chce oglądać piłkę na najwyższym poziomie.

- W tej sytuacji jestem w stanie zrozumieć sędziego i nie mówię, że podjął złą decyzję. Nie podoba mi się jednak sposób weryfikacji tej sytuacji. Pokazali mu tylko kontakt ręki z piłką i dla niego było to jasne. Na ławce zobaczyliśmy całą akcję, widzieliśmy, że piłka trafiła w zgięcie ręki, to nie była nienaturalna pozycja i futbolówka najpierw odbiła się od nogi Jamesa.

- Słyszałem, że niektórzy sędziowie wypowiadali się już, że nie należało karać Jamesa w tej sytuacji. Chciałbym, żeby sędzia zobaczył całą tę akcję i dłużej się nad nią zastanowił. Możliwe, że podjąłby taką samą decyzję. Nie była to czarno-biała sytuacja i mogę żyć z tym, że niektóre sytuacje wymagają od sędziów konkretnych działań.

Doceniasz naszą pracę? Postaw nam kawę! Postaw kawę LFC.pl!

Komentarze (13)

FanLFC25 28.08.2021 23:34 #
Czyli jak sprytnie wytknąć błąd sedziemu i zasugerować że dostalismy prezent. Klopp ucz sie
Radek91 29.08.2021 01:21 #
Ma zwyczajnie racje - karny powinien być, bo piłka wpadłaby do bramki, ale samo ułożenie ręki względem ciała było naturalne + najpierw piłka odbiła się od uda + James nie miał zbyt dużo czasu na inną reakcje.

Karny - tak
Czerwona - nie
adamne 29.08.2021 03:30 #
Sędzia nie mógł dać karnego i nie dać czerwonej w tej sytuacji. Przepisy FA są jednoznaczne:
"SENDING-OFF OFFENCES
A player, substitute or substituted player who commits any of the following offences is sent off:
denying the opposing team a goal or an obvious goal-scoring opportunity by a handball offence (except a goalkeeper within their penalty area)."
Źródło: https://www.thefa.com/football-rules-governance/lawsandrules/laws/football-11-11/law-12---fouls-and-misconduct
Więc albo w ogóle nie było ręki (a oczywiście była) albo karny i czerwona bo piłka została wybita z linii bramkowej i szła na pewny gol.
ManiacomLFC 29.08.2021 07:41 #
Dokładnie. A zwróćcie jeszcze uwagę, że James wykonuje ruch ręką. Co prawda nie do piłki ale już po kontakcie ręki z piłką minimalnie ją wypycha, bo istniało jeszcze ryzyko że piłka odbita od ręki wpadnie do siatki.

Więc 100% prawidłowa decyzja sędziego.

Ja bym wprowadził jeszcze przepis, że jak sędzia obejrzy sytuację na monitorze i podejmie decyzję to każdy kto ma jeszcze coś do powiedzenia - żółta kartka. No jak mnie wczoraj irytowało jak połowa piłkarzy Chelsea widząc tę sytuację (albo i nie) raz na żywo próbowała wmówić sędziemu, który widział ją kilka razy w zwolnionym tempie, że to wyglądało zupełnie inaczej...
Radek91 29.08.2021 14:23 #
Bo im nie chodziło o karnego, tylko o podwójną karę w postaci czerwonej kartki...
adamne 29.08.2021 16:29 #
Nie ma podwójnej kary bo one są za dwie różne rzeczy. Karny jest za dotknięcie piłki ręką, czerwona jest za zatrzymanie ręką piłki idącej na pewnego gola.
Scofield1111 29.08.2021 07:34 #
Jeżeli ręka umożliwia zatrzymanie piłki lecącej w światło bramki jest karny i czerwień. Nie ma innej opcji, że ręka ułożona naturalnie itp tyle temacie
Radek91 29.08.2021 10:34 #
A próbował ktoś z Was wykonać podobny ruch? Nie ma możliwości, żeby w takiej sytuacji, w tak krótkim czasie schować rękę, która naturalnie odchodzi od ciała w momencie podniesienia nogi tj. wykonał to James. No i przede wszystkim chciał zablokować piłkę nogą. Dopiero później trafia ona w rękę

Wiem jakie są przepisy, ale to jest kolejny przypadek, który pokazuje, że nie ma idealnych przepisów
FanLFC25 29.08.2021 10:54 #
Dopiero się obudziłeś?
Radek91 29.08.2021 14:22 #
Potrafię po prostu obiektywnie ocenić sytuacje na naszą korzyść, zamiast pisać bez zastanowienia bzdety o dostawaniu prezentów
Kalif 29.08.2021 14:45 #
Nie masz racji, piłka przetoczyła się po udzie i uderzyła w rękę, jednak nadal zmierzała do bramki, wtedy James wykonał ruch reki do przodu i wybił piłkę. To dało podstawę do czerwieni. Zresztą będzie to w kontrowersjach w poniedziałkowym J P L zobaczymy co Mark Clattenburg o tym powie
Radek91 29.08.2021 17:33 #
Spoiler: Mark powie, że takie są przepisy i tyle z kontrowersji ;p

Tak czy siak, nie ma co się kłócić - dość sprawiedliwy wynik dla obu stron, a ogólnie mecz do zapomnienia
użytkownik zablokowany 29.08.2021 14:43 #
A jedyna prawda to ta że gdyby identyczna sytuacja była w drugą stronę całe lfc.pl by huczało że nie powinno być karnego, kartki nspewno i okradziono "nas" ze zwycięstwa....

Pozostałe aktualności

Quansah podekscytowany nową erą w klubie  (1)
17.07.2024 19:28, GiveraTH, liverpoolfc.com
John Heitinga asystentem trenera Liverpoolu  (15)
17.07.2024 17:54, Wiktoria18, liverpoolfc.com
Thiago dołącza do sztabu Barcelony  (11)
17.07.2024 15:10, Bartolino, The Athletic
Koumetio blisko Dundee United  (1)
17.07.2024 12:47, RosolakLFC, thisisanfield.com
Wideo z wczorajszego treningu  (2)
17.07.2024 10:21, Piotrek, liverpoolfc.com
Morrison rozpoczyna Euro od remisu  (0)
17.07.2024 09:11, AirCanada, liverpoolfc.com
FA ma proste zadanie: zatrudnić Kloppa  (3)
16.07.2024 22:38, B9K, The Guardian
Wtorkowy trening - zdjęcia  (1)
16.07.2024 21:18, AirCanada, liverpoolfc.com